Friday, April 22, 2011

Today my life begins by Bruno Mars

I've been working hard so long
Seems like pain has been my only friend
My fragile heart's been done so wrong
I wondered if I'd ever heal again

Ohh just like all the seasons never stay the same
All around me I can feel a change (ohh)

I will break these chains that bind me, happiness will find me
Leave the past behind me, today my life begins
A whole new world is waiting it's mine for the takin'
I know I can make it, today my life begins

Yesterday has come and gone
And I've learn how to leave it where it is
And I see that I was wrong
For ever doubting I could win

Ohh just like all the seasons never stay the same
All around me I can feel a change (ohh)
I will break these chains that bind me, happiness will find me
Leave the past behind me, today my life begins
A whole new world is waiting it's mine for the takin
I know I can make it, today my life begins

Life's too short to have regrets
So I'm learning now to leave it in the past and try to forget
Only have one life to live
So you better make the best of it

I will break these chains that bind me, happiness will find me
Leave the past behind me, today my life begins
A whole new world is waiting it's mine for the takin
I know I can make it, today my life begins

I will break these chains that bind me, happiness will find me
Leave the past behind me, today my life begins
A whole new world is waiting it's mine for the takin
I know I can make it, today my life begins
Today my life begins...

Monday, April 18, 2011

hot issue for me...THE KELANTANESE GURL

hye there....^^! assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh..dan selamat sejahtera....

terime kasih kepade mmber facebookers yang telah mengshare 1 blog yang agak mencetuskan isu kenegerian..
blogger tu telah meluahkan dalam penulisan die..which she's state that perempuan kelantan have no manners..or tak ade adab..(what's the problem la with dis gurl..(_ _!)...apepon god bless her..)..

----->klik here kalau nak tahu ape minah ni story..

agak panas kan???maybe mase dy create hupdate nih..dy tgh ade krisis dgn member dy kot...kebetulan membe die pulak orang kelantan..itu yang abis tempias semua gurl kelantan yang kene tu...hemoh3...aduhai wanita...dengan anda mengutuk2 perempuan kelantan tu???adekah tu melambangkan sikap perempuan yang berasal dari negeri lain???..huhuhuhhu..(sorry i didn't mean to...)..

maybela segelintir orang yang dikenalinyea bersikap macam tu..becoz..bagi aku laa..dats adat la kite kenal dengan macam2 pe el manusia kan..da name pon manusia...macam2 la ragamnyea..bagi aku laa..as kelantanese girl..xdela pulak same ragam nyea macam die state tu...(nak tergelak pulak baca statement die tu..macam pakar kaji budaya pulak lagaknyea..)

biasalah manusia..xlepas dari buat salah...saye cadangkan kat awk(tieygediks) <----name blogger tersebut..(gedik ke??)hahahaha...kalau awak x puas hati ngan budak kelantan yang awak maksudkan tu...cube jangan hipokrit...tegur jela (orang dari negeri luar suke hipokrit ek)..heheheeh..yela..katenyea perempuan kelantan suke tunjuk kalau die da xsuke..(means jujur la tu..hehehehe)..please b a beauty with brain..(tue pon kalau awk rase awk beauty laa)..hahahaha..

maybe awak ni panas telinge kot..sebab ape yang saye selalu dengar..(orang lelaki la yang selalu bagitau..)perempuan kelantan nih..cantik2..lemah lembut..rajin dll...saye lagi percaye kalau itu dari pemerhatian lelaki nih sebab sy memang da sedia maklum perempuan nih bukan dengan pakwe die jer cemburunyea...dengan same2 kaum pon lagi membuak2 cemburunyea...

saye x rase pulak saye macam perempuan kelantan yang orang selalu sebut tu..tapi..saye rase saye masih ade adab lagila dengan menggunakan perkataan sopan untuk meluahkan ape yang kurang puas hati yang saye rase rentetan penulisan awk tu..(sebab awk org dari negeri yang penuh dengan adab kan??sebab tu awk suke2 kutuk2 and maki2 orang kelantan)...sangat beradab..pandai betul orang mendidik anda selama ini kalau itula yang dipanggil adab..^^!

maybe ade salahnyea PEREMPUAN KELANTAN  tu sebab bersikap macam tu dengan anda...tapi awk pasti ke xde orang dari negeri laen bersikap macam tu jugak???..(oppsssss..saye lupe..awk high education..pakar sosiokaji budaya mungkin..xpatut saya meragukan statement awk tu...)cume 1 jela nasihat saye untuk awak..mungkin awak patut memperbaik penulisan awak dengan menggunakan bahasa yang lebih beradab dari statement awak yang cukup tinggi adabnyea tu..hahahahaaha..no body perfect dear..apalah salahnyea negeri kelantan sampai awk cakap perempuan kelantan bersikap macam tu..perkara tu seolah-olah refer yang semua perempuan kelantan macam tu..saye orang yang tidak tinggi ilmu maka saya x menunjukkan kepandaian saye dengan menjudge orang dari sesebuah negeri..sebab saye x sempat nak buat bancian jumpe semua dan cakap.."orang negeri tut perangai mcm tut"...

p/s: teruskan la sikap anda yang penuh dengan adab tu wahai wanita~~(malu plak rase ade jugak kaum wanita yang mengutuk kaum sejenis..)..mengata kuman diseberang laut..gajah depan mate buat2 xnmpak jerr...karam x timbul-timbul melaporkan untuk confession of truth)

Sunday, April 17, 2011

3 jenis orang yang ta bleyh dibuat kawan~~

assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh....dan selamat sejahtera..^^!

whuzzup dear...hehehehe..hahaha..cm biase..mood sengal ku da smpai balik..(time sengal jerrr leyh hupdate blog)..so arini aku nak sharing laa 3 ciri2 manusie yang angpa xleyh wat kawan...(tapi...kalo ang mampu membimbing...kawan jela ngan seme..apedehal..kam3??)dalam dunie nih..xkire la perompak ke..penyamun ke...penyangak ke...asalkan die xmenyusahkan hidop korang dan sudi dibimbing kearah kebaikan oleh korang..y not bekawan jerr dengan dorang...depa pon manusie jugak...tapi 3 ciri2 yang aku nak sebut nih...xsemestinyea ade pade seorang yang jahat di mate masyarakat..yang kite sanjung2 puji2..and baik dari pandangan mate kite kadang2 tula racunnyea...so lets chek it out...^^


1. JANGAN BERKAWAN DENGAN ORANG YANG PANDAI BERMUKE-MUKE

dari Abu Hurairah r.a., bahawa dia mendengar Rasullulah SAW bersabda:
"sesungguhnya orang yang paling jahat ialah orang yang bermuka dua, datang kepada orang ini dengan suatu muka dan kepada orang itu dengan muka yang lain." (Hadis Riwayat Imam Bukhari)

yang ni memang aku totally agree...even Rasullullah SAW sendiri dah bersabda kan...kenape aku cakap jangan berkawan dengan orang macam ni???yela...kalau da pandai bermuke2..belakang kite..ape dy nak cakap..nak buat..mane kite tawu kn???ntah2 belakang kutuk kaw2 agaknyea...huhuhuhu..(damn!)..depan..aduyai..bersin pon x bebunyik...kalo nak kenal ciri2 orang yang talam 2 muke nih...korang tengok..ade x membe korang yang kutuk2 membe2 sendiri??kalo ade...nak kawan boleh..tapi xpayah la rapat sangat..karang korang jugak makan hati...(kalau berani..sound direct jerr..biau sedo kediri siket)......kalau sekadar menyatakan rase xpuas hati dengan sikap membe2 yang ternyata salah xpe la jugak...mungkin mase tu tengah ikot amarah..ni kalo x semene-mene mengutok..lagi dengar membe2 kutok siap ditokok tambah..ape kess???..(so skunk kalo dengar membe kite kutok membe2 sendiri..jangan nak join...dengar jer cukup..kalo x..ngan korang2 skali talam 2 muke)..huhuhu..(_ _!)..tapi kalau lepas kutuk tu layan macam nak x nak si membe yang dikutuk tu takpe la jugak... ni makin rapat bagai..macam best fren 4 ever da...kalo orang yang dengar ang mengutuk membe tu..mesti makin meluat rase tengok drama ang..huhuhuhu..

2. YANG MUNCUL BILE TIME DIE SUSAH AJE.....

yang jenis camni pon ade jugak..time senang....xnmpak batang hidung..time susa..kite la jugak dicari nyea..bukan nak cakap berkire..tapi kalo kite susa die pon menghilang entah kemane..kawan hape gitu???bak kate membe aku laa.."aku bersusah payah time membe tengah susah...tapi membe??payah bile aku tengah susah.."ala...lebey kurang la camtu...ilang 2-3 dekad..muncul balik..bile nak pinjam duit...bile putus cinte..dan bla3...bile lepas kite tolong tu laa..kite la sahabat sejati..kite jer yang mampu tolong..ucap terime kasih boleyh 4-5 kali...then ilang sampai 5-6 dekad..kalo da tegur jawab.."ehh..aku xperasan ko..."...xpon.."sori laa..lame x contact..busy cikit"..nak tegur kite balik..haaaa..tunggu la bile dy ade masalah baru plak...
ade jugak jenis..susa jerr mencarik..time kite susa.."ala..aku pon xdapat tolong...ko saba jela..bla3..mintak tolong orang lain"..kalo betol2 xdapat tolong xpela..kite pon xpakse orang tolong kite..tapi biase nyea kite akan minta tolong ngan orang yang kite tawu dapat tolong kite...tapi kalo da dy xdapat nak tolong ape ley uat kan????kite pon paham bile orang xdapat tolong kite..tapi kalau da nampak sangat xnak susah sebab tolong kite..itu yang agak terase hati tu...sabooo jelaa...huhuhuuhu...

3.YANG MENGAJAK KITE MENJADIK JAAT,NAKAL...(MENUJU KE ARAH KEMUSNAHAN LAA)..

kalo berkawan ngan orang yang bermasalah itu bukanla satu masalah..selagi kite x ikot care hidup die yang bermasalah..ni kalo da kawan ajar kite buat bende bukan2 macam merokok,clubbing,merempit..isap dadah...tolong la jangan di ikot orang yang macam tu..lantak la die nak cakap kite ni kampung ke??ketinggalan zaman ke???kalo betul die kawan kite yang baik...die xkan galakkan kite buat bende salah oke???sape nak tengok membe terlibat dalam hidup yang bermasalah...kite sendiri pon bole pikey kot bende camni....lainla kite yang nak mencarik nak idop macam dorang nih..memang seswai la kite bekawan ngan orang camni...tapi x semua kaki clubbing,isap dadah nih jaat....kadang2 dorang tu ade masalah..kite sebagai kawan dorang yang masih waras..bimbingla dorang..tolong dorang..sebab orang2 macam ni selalunyea setia kawan..dorang akan cube gaks membantu membe2 yang susah..sebab dorang paham ape itu erti susah...dorang susah la yang dorang jadi rosak tu..same2 la saling membantu yerp..^^(just jangan kawan yang menghasut kite suruh menuju kemungkaran jerp..)

p/s: macam-macam jenis kawan yang aku ade..jahat ade..baik pon ade..semua pon aku sayang..dorang jer ntah sayang ke tak aku nih???hahahahaha^^!

Thursday, April 14, 2011

PENYEDAP HATI!!!^^

dalam idop kite nih..susa sebenarnye nak puaskan hati semua pihak...hati kite sendiri pon x penah puas..ni kan pulak nak puaskan hati orang laen..yedok???kite nih bukan angel sampai mampu boleh orang buat happy dengan kehadiran kite nih..da nak buat camne..kite berkongsi hidup di bumi yang same...kalo masing-masing ade planet masing-masing..xdela pulak orang nak berperang nak bergaduh tak tentu pasal kan??da bile kite hidup berkomuniti nih...kene la saling bertolak ansur jer...xbole laa kite jer asik nak menang kan...kene la selalu mengalah...so..sebabkan hari nih mood aku sebagai seorang kauselor nak share la siket tips2 nak menyedapkan hati yang x berape sedap tu...bukan masak kicap or masak padprik oke!!bukan2..nih tips nak menghilangkan gundah gulane korang tu laa..

tips no 1:
BILE ORANG MENGATE KITE DARI BELAKANG..
errmmm..ni perkare biase berlaku dalam idop..suke suki mengate belakang...("ehh..kalo bran kate depan2 la wey...)..bende nih orang yang kene mengate or tukang mengate xpayah bace..yang kene bace..orang yang dengar ape yang tukang mengate tu kate...xkire la..betol ke..x ke...jangan laa maen pecaye jerr..kite kene ingat..semua orang nih ALLAH S.W.T da kurniekan bakat berlakon..a.k.a menipu dengan selambe..payah laaa nak jumpe orang yang x reti menipu skarang nih..
so,kat cni aku nak remind siket....kalo korang join orang mengumpat a.k.a gosip or kate blakang tu..cube korang pike sekejap??nape orang tu mengate belakang??xnak cakap depan2....errrr..penah dengar x prinsip..BERANI KERANA BENAR???..kalau bende betul..mesti cakap terus terang kan??kalau kite nampak kain orang koyak..kite terus cakap kan.."ehhh..kain kau koyak laa.."..xde kan nak bisik ngan orang lain.."wey..tengok..kain die koyak..."..nape berani tegur???sebab benda betul...kn???..haaa..so pade sape2 yang suke dengar gosip or pecaye gosip karut marut nih...cube pikir panjang siket....ala..siket jerr...x rugi ponn..

tips no 2:
BILA KITA TAK PUAS HATI @ MARAH @ DENGKI @ SAKIT HATI KAT SESEORANG 
ni 1 agi perkare normal yang berlaku kat hidup kite..rase jeles,marah,sakit hati kat seseorang...kalau dekat orang kite x kenal tu xde masalah sangat..ni kalau rase tu timbul dikalangan serumpun dengan kite..a.k.a rapat dengan kite laa....biasenyea, kalau kite marah,tapi malas nak gaduh ngan orang tersebut.....mesti kite nak mengata belakang..konon nak cari orang yang paham kite la..tips kepada orang yang tengah marah..kat bumi ni ..ade 3 jenis orang kalo ko nak kenal..
-jenis neutral...dengar,tapi wat xtahu and cakap..ko saba jelaaa...

-jenis asid..a.ka batu api,dengar..rase simpati..and cakap..aku paham perasaan ko, xpe2..jangan isau,,papehal aku back up ko..(same geng ngan korang..biase yang cmnila orang yang paham jiwe korang..bile korang tengah marah kan??)

-jenis alkali...dengar,tapi die menyangkal ape ko cakap..a.k.a deny abis..alih2 back up orang yang tengah ko marah(ni golongan yang makin membuat korang marah)..

nih je aku nak share pon..kalau korang marah sangat dengan orang yang paling rapat dengan korang..just ingat 1 jerr..pernah tak orang yang kau dendam2kan tu buat baik ngan korang..ingat walau sekecik-kecik pertolongan yang korang anggap yang die penah buat..pertolongan itu la yang menyebabkan korang hidup sampai ke hari ni..contoh bagi pinjam duit 5 ringget..(ala..xbanyak ponn...)..dengan 5 ringgit tu la korang dapat makan pade hari ko susah tu..kalo x makan hari tu..kompem sakit...atau bagi pinjam pen mase pen korang abis dakwat mase korang dalam kelas..(dengan dakwat pen yang die pinjamkan tu laa..korang dapat catat nota..and jadi ilmu yang korang manfaat kan sampai ari ni..pahale lagi sebab mempelajari satu ilmu)kan..kan..kan...so kenape perlu kite ingat bende2 yang buruk yang pernah orang buat kat kite....(ala..cakap senang laa..ko xrase...)..SABAR TU KAN SEPARUH DARI IMAN...(wehh sabar pon ade batas nyea laa....)..sape cakap sabar ade batas???iman ade batas x??ade x??penah tengok??(bile korang tengah marah tu laa seronok setan kat sebelah kiri dan kanan korang menari...senang die nak kuasai pikiran korang)..sebab tu mase marah korang kene beristifar...memang terbukti oke orang tengah marah nih..dikuasai setan..cube time die tengah marah..tengah terpekik..mengamuk ko suruh die mengucap..ade x dorang berhenti,jadi senyap n terus mengucap???haaaaa..so pikir2kan laa..bia orang buat jaat dengan kite banyak2..
kalo x puas hati..cube slowtalk..memang efektif..mase ni memang seswai kalo korang apply skill Prof. sentaphatimaknak..(^^!)

tips no 3.
BILA KENE PULAU@TIADE ORANG DISISI KITE@JADI MANGSA@ORANG TERTUDUH@ORANG BERSALAH dll..
aiyaakkkkk....ni lagi satu..mesti korang penah rase..korang idop sorang-sorang...xde orang pon nak tolong korang,dengar korang punye masalah..kalau ade pon  cakap.."sabo jelaaaaa.."....(at least ade orang suruh sabar)..errmm...kene pulau kat 1 tempat tu xde isu pon..(ehh..kalo korang bole berjauhan dengan family korang..makne nyea korang boleh berdikari oke...kalo xde orang nak pedulik kat ko...lantak la..korang taw korang boleh berdikari...bole hidup sendiri..so apasal nak sedih xde orang nak kawan ngan korang??)
tu..telefon tu..canggih kan???...contact la membe2 jauh....orang lain dalam idup ko mane???jauh ke dekat ke??ko xpenah keseorangan k)..so xde istilah idop sorang-sorang k...planet bumi nih ade bebillion2 orang...jagan nak menipu diri sendiri dengan cakap..ko idop sorang2 jer..^^!

yang tukang pulau pulak...ehh..korang ingat korang sape nak pulau2 atau jatuhkan hukuman dengan pulau memulau orang nih???tuhan ke??majistret ke nak hukum2 orang nih??mahkamah pon xde la hukuman pulau2 orang nih....ehhh..kemonlaa...cube cakap sape x penah buat salah kat muke bumi nih??ade??Allah S.W.T pon xpenah abaikan umat DIA even ko banyak uat salah kat DIA..ko plak senang-senang nak uat xnampak orang kat sekeliling ko..lagi2 orang ko kenal...cube kalo korang plak kene???ape korang rase??(boleh jerr....)..ehhh..jangan cakap besar...esok2 korang nak mati...kene orang kat keliling korang jugak urus mayat korang....haaaaa..even penagih dadah and sampah masyarakat pon xkene hukuman pulau k..kene bimbing lagi...so..sudah2 la..pulau memulau orang tu...salah ke..betul ke orang yang ko nak hukum tu..kite nih manusie je..kite xde hak ok..kalau salah..tolong bagitau..kalau betul..tolong bimbing agar sentiase berade di landasan yang benar ...ALLAHUALAM....

p/s: panjang pulak aku membebel kalau mood kaunselor nih..hahahahahaa..ape pon..renung-renungkan dan selamat beramal..^^!

Tuesday, April 12, 2011

mase untuk meraban yaww!!!

wargghhh!!!boring nyerrrrrr...kojo pon x macam kojo....lepak jerr dalam bilik...(mentang2 sales da banyak maleh nak uat sales!!)....errr...arini aku nak share siket laa...ragam2 customer yang datang kat pat aku keje nih.....macam2 jenis customer ade.....ade yang garang..ade yang kedekut...ade yang bebau..ade yang cantik...and macam2 lagi lahhh....

citer pasal bebelanje nih..of kos laa..aku x nafikan memang ramai perempuan yang bebelanje dari lelaki..kolagen laa...vitamin e laa..krim pemecah lemak la..krim menghilangkan parut laa..dan lain2 lagi...kenape pompuan jerr yang obses dan mementingkan kecantikan dan penampilan diri??lelaki x makan dek umo ke???.....tetttt!!!jawapanyea..nak ikat laki xmau laki mengatai kat luo..jarang lelaki nak jage penampilan diri nih...kalo da lepas kawen tu..perut same tinggi ngan bini mengandung..gasakla!!!...seyes..lelaki..kalo da masok separuh usie tu..gitu laa pesyen nyea..kemeja,slack,jean...t-shirt bekolar..arhhh..samelaa...gitu jerk rupenyea....xde da nak berpesyen2 siket..kasi rambut pacak2 ke..ape ke...perut kasi ketul2 ke..memang x oke!!
(tapi..kalo aku pon..bio lantok la laki nak nmpak boyot..kunk enseng..mengatal plak...lelaki plak...enseng ke x...tetap laku dipasaran..asal poket tebal...huhuhu..n ayat manis..bahaye2!!)..

akak2 gini..memang best kalo dorang yang datang soping...memang x bekire la pasal duit...sebut jer iklan yang baru kuo kat tb ke..radio ke...kompem datang carik...korang pomot jerr..asal produk kecantikan.....harge tarok tepi ok.....(^^)..janji dorang nampak cantek...kalo da bekesan pulak..depa lagi hankut 1 rombongan che kiah..masyuk2...

kalo budak2 yang datang soping plak....ala..da name pon bebudak kan........wet pon ade cukop2 jerr..datang beli ponn..lip balm..compact powder..ubat jerawat....shower gel.....kalo paling advance pon..beli pregnancy test kit or condom...kalo x cukop duit..letak balik barang...gitu la selalunyea....tapi..kalo datang ngan mak ke ayah ke...suke hati dorang jerr amek....(tips untuk mak ayah, jangan teman anak2 pegi shoping untuk beli keperluan dorang...bagi duit cukup2 jerr..baru x kene paw kaw2!!)..ele cakap orang..aku pon same jerr..gagagagagag.. :DD

customer yang garang....selalunyea customer yang garang nih..lelaki..pastu..xde wet..a.k.a kedekot......kalo kite pomot...dy msty cakap...
"mahal nyea!!!!..tak boleh kaci murah ke???"
aku mesti jawab balik..."barang berkesan mestila mahal encik..."
"yang murah2 xde???.....yang nih bekesan ke???"
"kalau murah..stenderd la..kualiti pon rendah..alang2 nak beli..kaci puas ati teros..."
"huh!!!mahal la....beli tempat laen la cmni......

haprak jerrr layan customer camni......kdg2 dorang nak banding ngan pat laen.....kalo da mahal..p la tempat yang murah..aduyai...tu pon nak gitau ke???kadang2 yang menipu tu ade ugak..ade ke cakap harge yang dorang penah beli tu..murah..tahap yang x masok dek akal laaa....we r not stupid oke.....

nih ade 1 lagi jenis customer yang xbleyh blah..cstmer yang ade bau badan......erkkkkk...sangat la memeningkan kepale oke...beli bukan maen la..nak cantik..nak lawo...bau badan xjage x gune....nak tegur..serbe salah plak ase...hehehehehe..kunk trase aty kunk..susa...senyum jela....lepas cstmer blah...memang mencarik minyak angin laaa...huhuhuhu(_ _!)...

p/s: teringat plak kat fixed customer kitorang...sorang dak pompuan yang ade msalah mental...bli shower bebotol2..perfume..bedak....datang2..ketiak hanget jugak....beli kalo siket xpe...ratus2 jugak...ish2..mane la dy dapat duet tu...xnak layan kunk..mengamok....da name pon pemegang kad pesakit mental..

Saturday, April 9, 2011

~~kentut~~

kentut???orang selalu samekan dengan perbuatan yang kurang senonoh and x sopan lansung..lagi2 kalo awek2 cun yang kentut....ehhh..kemon laaa...kentut tu nomel laa...seme orang kentut kot...and kentut memang xdak la plak yang bau wangi..kalo wangi...da lame orang jual kentut tu...
klik cni kalo nak taw cmne kentut boleh berlaku..^^ 



example:
"saye nak kentut..saye nak kentut....pat2..sape nak hidu..bayo singget sorang!!!"

kalo gitu gayenyea..kompem laa pefume da xjual kat kdai2..kentut jerr harum....hahahahaha..kalo orang tuh bau wangi semacham...mesti bru lepas kentut nih.."errrmm haruuummmm..i like...." wtf??

reason aku tulis entry camni hari nih bukan sebab aku terkantoi kentut depan orang k...bukan2...sebab aku nak muhasabah diri sebab aku suke gelak kat orang yang terkentut...padahal..sebagai insan nomel..aku pon kentut ugak...but silent laa...(perrgghh..susa weyh nak uat confession mcm nih)..yela..silent tuh sebab sebagai gadis aku kne la cover2 cikit..barula sopan....


 usop wilcha kentut!!!..part paling lawak dlm citer kak limah

errrr..so kepade membe yang aku gelak guling2 pas korang kentut..sori k....xsengaje..sebab kentut korang bunyik kelakar..ape kate len kali korang silentkn kentut korang..or uat vibrate jerr...(mcam nset plak)..tapi aku xde masalah kalo korang na loud speaker kentut korang tu..but make sure la..nada dering tuh polyphonic kerr..true tones ker..merdu ckit aku nak dengar...

tapi tu laa orang malaysia nih...kalo da kentut tu xnak mengaku...padahal kentut tu kan satu habit yang normal..bak kate lawak jenake yang penah aku bace laa..


orang canada kentut cakap.."apologize me.."
orang america kentut cakap.."excuse me.."
kalo orang Malaysia......."errr..not me..not me"

tetibe ade bau jerr...hahahaha..kne pulak kalo baru lepas makan telur ke..derian ke....hamekk korang..memang best dan masyuk laa bau nyea..so moral kat cini..kalo nak kentut tuh..sile la..xde masalah..just tulung respect n alert kat orang sekeliling..maybe ade yang x selese dengan nada dan haruman yang dipersembahkan....^^..

p/s: aku xpaham orang boley uat jokes pasal kentut nih..dengan pemberian kentut kepal laa...kentut kat muke orang laa...mane laa manners korang....huhuhuhuh..(aku penah kene kentut kepal/genggam..(_ _!)..)

Wednesday, April 6, 2011

misteri aleck~~

amaran: cerita ini hanya sesuai dibaca bagi mereka yang x mengandung,xkencing malam and xde lemah jantung...

Aleck..satu hidupan yang sangat misteri...dah hampir 7 bulan beliau tinggal bersama keluarga aku serta saudara maranya. Tapi kejadian misteri ini mula berlaku kira-kira 2 bulan yang lalu dan berlarutan hingga sekarang.
Dahulunya beliau kelihatan sihat dan sangat cergas...malah sangat sihat hingga hampir setiap petang beliau berkejar-kejaran bersama adik-beradik dan sepupunya.

(dari kiri: aleck and manje)

Kini apa yang berlaku, tubuhnya kurus melidi seolah-olah hanya kulit yang mambaluti tulangnya. Aku sangat bimbang melihat keadaan fizikalnya yang makin merosot sejak kebelakangan ini. Pada awal peringkat penyakit beliau, beliau hanya mengalami demam biasa dan tidak lalu makan serta cirit birit yang terlampau...Bulu pada badannya yang hitam pekat perlahan-lahan berubah menjadi warna keperang-perangan.

Risau melihat keadaannya, aku dengan murah hati membeli ubat cacing berbentuk tablet yang boleh dikunyah (perise coklat ag...mehey kot ubat tuh..2 bijik 6 hengget 5 kupang) agar beliau dapat makan ubat tersebut dengan mudah. Namun sejak kejadian mmberi ubat cacing itu,beliau tidak lagi mengalami cirit-birit yang terlampau. Malah selera makannya semakin bertambah, malah mengalahkan adik-beradiknya yang lain..

Tapi ade perkara lain yang lebih menghairankan aku...walaupun beliau kerap makan, tubuhnya tidak berasa hangat dan malah kelihatan semakin kurus..seolah-olah..tinggal kulit dan tulang sahaja..dan perkara ini telah berlarutan hingga sekarang..satu petang ketika aku menghidangkan makanan kepda keluarga beliau, beliau makan dengan begitu rakus sekali...malah berebut dan bercakar-cakaran dengan keluarga nya sendiri..beliau makan 4x ganda melebihi individu ahli keluarganya.

melihat keadaan nyea yang sebegitu rupa, aku bersuara kepada mak aku....
"mak..alang rase aleck nih sebenarnyea da xde la mak..aleck nih mesti ade sake..makan banyak..kurus kering gak...badan die nih dikuasai sake mak...mesti die da lame mati..badan die ponn sejuk semacam jer mak...makan banyak pon perut die macam kosong gak.."
mak aku pon membalas balik..
"ermmmm..mak pon ase camtu gak..makan rakus n gelojoh giler..x bace bismillah pulak tu..da la berak merate-rate..die seko jerr yang berak kat tepi longkang..yang laen x mcm tu pon..yang lagi pelik tuh...kalau mak bukak pintu depan..mesti dia dah ade kat depan pintu uma..xlame lepas tuh cube jangan bagi die masok..then bukak pintu belakang..confirm die ade kat belakang..."
skarang beliau lagik kurus dari pic yang nih...

 itu la persoalan yang sering menganggu pikiran aku ngan mak aku...yang buatkan aku terlintas nk citer pasal dy nih sebab..aku tengok prangai die makin pelik..kalo die da lepak tengah jalan tuh...kerete ke..moto ke lalu..acah2 nak langgar die...die boleh wat derk jerr..dulu kompem lari lintang pukang...yang lagi pelik...mungkin ke kucing pon kne rasuk ngan maklok halusssssss..a.k.a saka????
gemok vs nemo-nemos

p/s: aku ase si gemok pon ade membele jugak...makan banyak nak mampos!!!