Monday, August 1, 2011

puase ohh puase...^^

assalamualaikum wtb..

1 ramadhan dah pon menjelma....hehehehe...perasan x???bulan pose nih kan..dy punye atmosphere dy smacam jer an...nikmat dy tuh laen jer...nikmat lebey kot..sebab da xbesesak dengan setan kat atas muke bumi kot...

story punye story nak share  la experience moments 1 ramadhan dari kecik sampey aku da tue bejanggut nih haaa...(ade janggut ke??)

aku stat pose mase aku umo 6 taon...mase tuh kat tadika..mostly bebudak kt skolah xpose pon...mase time makan..aku tengok jela depa makan dengan penuh syahdu..xjeles pon...hahaha..duit rayer punye pasal...mak cakap kalo pose pnuh..shari dapat singgit..tapi aku kan bebudak...mane mampu nak pose penuh...aku pose 15 ari aje mase tuh..ary rayer mak aku kasik laa 5 ringgit...pose 15 hari dpt 5 rnggit...(mak aku tipu)..tapi aden aku kesah..5 ringgit bagi bebudak hingusan macam aku pade mase tuh..macam dapat 50 ringgit oke..banyak tuu..rayer uma org kaye pon dapat singgit jer mase tuh...

mase aku derajah 1..aku sekolah petang...mase tuh ponn ramai giler budak xpose...membe2 abang aku yang derajah 3 pon xpose..memang xmalu oke...aku punye dugaan tuh tuhan jer tawu...da la dorang minum air sirap 10sen sglas dpn aku...air batu pulak tuh..huuuu..sabo jela..da la pegi sekola jln kaki jer..smpai kat kwsn uma..mrangkak doh..(da la beg skola besar dari badan...mcm tortoise kot mase tuh)..then sampai kat uma...maen la petang2 ngan kwn2 kat uma...maen ngan gugurl,elin dan laen2 lagik...(gugurl tuh dak cine..bapak die baba nyonya)..ingat lagi first day pose..maen kat pokok belimbing tok wan (ayah kak ida)..jiran aku..nampak la buah belimbing masak..perghh..mleleyeh air liur..da terpetik pulak..mintak la ngan cik nab(bini tok wan)..pastu pegi kat umah gugurl..sowh mak gugurl potongkan buah tuh..hehehehe da dy potong cantik2 jer belimbing tuh..aku ngan ain..ngap laa..baru skali gigit..gugurl pon cakap.."awak xpuase ke??"..ptuiiiihhhhhhh!!!brrrrr..besembur...hahahahaa..(lupe doh pose)..maka..sebjik belimbing yang masak ranum tuh..seme dimakan oleyh gugurl..aku ngan ain..bekumur2 dengan penuh rase kesal...hahahahahahampehhh!!!

mase kanak2 pon...ade gak menyetan blakang mak..hahaha..xpose..xpose pon..curik makan chewing gum kat blakang tangki uma jer..sekeping...(xbebaloi lansung..makan tuh jer xpose)

Thursday, July 28, 2011

pada suatu hari.....

saye pegi jalan-jalan....sebab kan nih kan belog sayer..soo..suke aty saye lahh saye nak share hape pon..jnji xkacau orang kan???kan..kan..kan...

mase nih kan saye g jalan-jalan..da penat tu saye lepak laa tepi tasik tuh...(ayu gitu g jalan-jalan pakai baju kurong..hahaha)...tetibe.....


ade orang tu tegur saye..sebab kan saye kan muke retis stok bollywood...so mesty la orang simpati tengok saye jalan-jalan sorang2 nih..jadi dy pon cakap nak join saye g jalan-jalan jugak...sebab kan tempat tu bukan tanah mak saye..saye pon bagi la permission nak jalan-jalan kat citu..(hingat ai tuan tanah ke??)^^

saye pong pegi la bejalan-jalan dengan beliau....penat bejalan...saye pom..lepak-lepak la jap..tempat tu luas kot saye nak ronde-ronde jalan kaki....sambil lepak tuh..saye kunun-kunun bajet meninjau pemandangan kat tempat tuh laa...


tengah bajet mengusha pemandangan...saye pon nampak sesuatu...saye pon cakap kat beliau...


"tengok!!!!ikan paus!!!!...........(= =!)...errr..itu water fountain lah!!!(mane ade paus dalam tasik)...ehhh..saye saje jer nak uji minda beliau...:p..huhuhuhuh...(agak bangang disitu)

hahaha..sebab nak kover malu..saye ajak beliau mencukupkan tawaf quddum saye dengan mengkontiniu perjalanan saye jalan-jalan kat citu...hihihih


haishhh... da asik jalan-jalan lemak-lemak kat kaki saye pon mule la tebako....pastu kaki saye mengecit....so kasut saye pon mule la asik loose..so selalu la kene beler kasut sayer tuh....bile kaki saye mengecit...dari saiz 35 turun la ke saiz 34 setengah...hishhh..mnyampah...bile la kaki nak beso....



pastu kontiniu jalan-jalan lagik..lalalala..^^....



da penat saye pon lepak laaa..sampai ke sudah macam nih laa...bape banyak lepak da??...(ekceli saye takot banyak sangat lemak tebako...kasut saye asik nak loose ajer...(_ _")..sambil duduk sambil bele kasut...

da penat tuh..saye pon pulang la...tamat suda kisah saye bejalan-jalan...(abis jugak satu tasik tuh saye round!!)...


beliau la yang teman saye jalan-jalan tuh...^^..smpai mase untuk anto saye pulang!!!

P/s:...citer dia atas adalah rekaan semate-mate...susunan kronologi pon huru hare..hahahahahaha..janji hari tersebut memang saye kuo jalan-jalan ngan beliau...


THE END


Sunday, July 17, 2011

CIRI-CIRI PENGORATAN YANG AKAN DIREJECT..^^

Assalamualaikum w.t.b

whaddup!!^^..salam satu mesia kepade all the viewers and followers..today aku nak share satu entry bekenaan teknik-teknik pengoratan..yang selalu nyer di applykan..(teknik yang mane boleh dikatakan kurang berkesan untuk diapplykan pade mase kini tapi still ramai orang yang gune trick camnih)..camne aku boley terjana idea nak share topic nih??aku pon xsure gak...yang pasti bende nih la yg aku mimpikan malam xdi....(so tebukti..pompuan xde wet dream n mmpi bnde2 elok saje oke..)

korang mesty penah kene ngorat kan???(baek ngaku!!)..xkan la xpenah kot...muke market jer aku tengok seko2..kalo lelong kat pasar basah...jual ikot kilo pon msty terjual paling koman dalam 2 minggu laaa..(means kat sini..kalo korang buat jer status single kat lam pesbuk..kompem ade jer yang nak terai korang kan???betol x???....gilerr la kalo xde org terai..muke masing2 bukan stok tapai peram xcukup masak...nih muke artis..ade yang iras2 rosnah mat aris,erra pazira,taylor swift..paleng low pon macam maria ozawa..(err sape beliau yerr)..hahahaha

tapi yang aku nak share kat sini xbermakne aku da banyak merejek orang yang telah mengorat aku yer...ane ade orang ngorat aku kott..(ayat belasss)hehehehe..(^^)..tapiiiiii..kalo ade larr orang nak ngorat aku..sile simpan hasrat tersebut ea..lagi2 kalo nak gune style2 yang aku mention nih..ohhh..pelissss jangan try ngan aku..melainkan anda seorang jejake bername fahrin ahmad oke!!

First trick is..style mengorat angkat bakul sendiri..(_ _!)

(biase orang yang nak mengorat care nih..die xmngorat secare direct..but secare haluuussssss..ats tujuan..nak korang impress dengan beliau..(bapak ego..xnk mengorat la kunun..nak orang ngorat die..ahhh..blahhh la ko!!)hahahaha
as example:
situasi: anto mms pic besame moto superbike or kete evo..
HAARON AZIZI: ..nih pic i ngan moto baru i...i baru angkat bulan lepas..next month i nak amek kete baru pulak..i rase nak pakai skyline laa...xmahal mane pon..120k jerr...
AWEKS:..ohh..yeker...(dalam hati.."ade aku kesa..kalo ko kawen ngan aku..mesty ko lebihkan kete ngan moto ko..tuka sportrim..tuko enjin..modified sane..modified sini...bini kat uma..makan pasir masak kicap..)
sumber: google
situasi 2:
ROMEO SAHAK:..u taw x..semalam kampung i masok perompak..i belasah budak tuh..separuh mampus budak tu i belasah..ase2nyea..koma kot..makan pakai tiub dengar citer..
AWEKS: ..nape xtangkap anta pegi balai??kesian orang tuh..
ROMEO SAHAK:..kalo i xbelasah nanty xserik pulak budak tu...
AWEKS:..ermmmm..(hishh..kalo kawen ngan mamat nih..kalo gadoh nih..kompem angkat kaki tangan nih..silap2 aku plak kene belasah smpai koma..)...KAKI PUKUL..huhuhuhu

actually..orang menyampah kot pakai trick angkat bakul nih..riak sangat....xshuker...:p

secondly...style mengorat yang tidak serius

pernah x korang jumpe mamat nih nak try korang gune care nih....
ADNAN LUAS: sebenarnyea i suke kat u..dari dulu lagi..u cute sangattt...u nak x jadik gepren i??..
AWEKS:..actually..i xready ag lahh..i baru nak amek UPSR taun nih..i nak setadi dulu..
ADNAN LUAS: IJK...(i'm just kidding)..hahaha..i memain jela...xknla i nak ngorat u..u hingus pon mleleh lagi..da la kaler ijau..

next time:
ADNAN LUAS: aweks..i suke kat u..dari dulu ag..suke sangat2..sudi x u jadik gepren i??
AWEKS: banyak la u..i xkn terkono lagi...walaupon hingus i xpenah kering..i xkan dapat u tipu untuk kedua kalinyea..hahahaha
ADNAN LUAS: i serius nih..sebelum nih i memang ckap i memain..actually i serius..tapi u reject i..huhuhu
AWEKS: blah3....i xpecaye..hahaha..da la..i xkn tertipu oke!!:p

kan da melepasssss..padan muke!!!hahahahahhaah


thirdly..style mengorat pakai belas simpati..(T.T)


as example:
SHAH RUKH KHUN :..saye suke kat awak...
AWEKS: maaf..saya xbersedia lagi untuk becinta sekarang nih...
SHAH RUKH KHUN:..saye tahu..saye xlayak bagi awak..saye xnsem..muke banyak parut jerawat..ade bekas jahit kat montot..badan pon ade kurap ngan panau..kaki pon ade cagu..awak dan saye ibarat bulan dan bintang..awk sempurna..dahla..awak cun macam ziana zain baru buat teknik rebonding n uat plastic surgery..blahh3...


memang ko akan kene reject..ko telah buat orang rase terok dan kejam oke!!!..n tak pelik lepas nih ko akan lost contact ngan awek tersebut... 


fourth..trick mengayat gune ayat manessss..baekkk punyer...
as example:
USOP SKATEBOARD:..OHHhh awekss...wajahmu yang cun ibarat kereta  sorong baru kedai hardware  ah heng,wajahmu yang licin mulus..umpama lantai yang baru dimop..telah memikat sanubariku...ooohhh..suaramu yang merdu seumpama ibarat kentut poliponik nset samsung..telah mencairkan seluruh jiwa dan ragaku...blah3....
AWEKS: banyaklaaa die punye kete sorong....(mseti pakai trick same ngorat awekss nih)


so kesimpulannyer,nih la trick2 ,mengurat yang xseswai di apply lagik sebenarnyea...kompem arh kene rejek...sori r..ayat mengorat nih memang refer kat orang lelaki pon..pompuan jrg la plak nk mengorat...tapi xtawu la pulak kalo ade pempuan yang mengorat lelaki...kalo ade pon..trick2 pompuan gune macam citer kuliah cinte..xpon 3,2,1 cinta tu jelah...


p/s:jangan ngorat saye...xbrape nak single da weyh..muahahahahaha 
  

Sunday, July 10, 2011

biler anak polis da mengamok!!

assalamualaikum w.t.b

baaek jwb..xjawab dose hokeh..haaa..arini aku xtaw nape..rase berapi and nak mngamok sgt..maybe ekon yang bersuhu 16 drjah celcius nih xmampu nak sejukkan badan aku yang panas membare..mau x marah...bukak2 jer fb..orang share gambar2..kununnyea keganasan polis laaa..video la..hape motif sebenarnyea??aku xmarah yang dorang nak share2 tuh..yang dorang kutuk2 polis bodo..polis hanjeng laa..mau aku xberapi..selame aku idop 21 tahun nih...mak aku berkhidmat sebagai polis nak membesokan aku..tugas murni menjaga keamanan negare..orang yang macam nih korang samekan dengan binatang sebab nak halang perbuatan orang-orang yang xbertanggungjawab yang nak menimbulkan kekecohan dalam negare???korang letak mane otak korang weyh??

yang paling xboleh blah..cakap polis same kan manusia yang pegi berdemostrasi tuh same mcm pengganas..tembak-tembak pakai water cannon...ehh tu kire baek la polis tembak pakai water cannon...cube pikir siket..api nih lawan nyea ape kalo bukan air???bagos la tu..amarah kan same dengan api..elokla kene simbah dengan air..cube kalo polis simbah dengan petrol pastu bako korang..x ke naye???

aku sokong hape tujuan dan objektif bersih diwujudkan..tapi..sokong kat umah sudahla..mase PRU nnty pegi la jalankan tanggungjwab kite..nih takat nak berpanas berhujan..n menyusahkan polis and orang ramai..xperlu la kot..sume bnde boleh dilakukan secare aman kot..xperlu la nak melakukan keganasan sampai nak berarak2 nak sesak-sesakkan jalan..kesian orang ramai tawu..

haaa..kepade sesape yang suke suki cakap polis macam-macam tuh kan..aku suggest korang tuh boikot la polis..pasni kalo rumah korang kene pecah masok ke..korang kene samun ke...korang kire setel sendirik laa..mintak tolong polis buat ape kan???..kalo indon rompak korang ke..mat pet paw korang ke..pepandai korang la ea..so kurang la siket keje polis..maybe pasni ilek siket mak aku..xde da nak pegi operasi malam2..sian orang tua aku taw..xtido sebab kene operasi bagai nak kasi korang tido lena bia mat rempit xleyh nak merempit...

lepastu..kalo ade orang mati kene bunuh ke..jumpe mayat busuk ke..kembung ke..orang eksiden mati kene gelek ngan lori pai pecah perot..korang pandai2 la pegi kutip isi perot dorang yang bersepai tuh..bawak pegi ospital bia ospital yang bedah siasat pulak...kurang da lagik keje polis...xde la besusah payah kan..nih kene badi mayat la..hape la..kesian polis taw...aku rase polis patot berkhidmat kepade orang-orang yang menghormati perlembagaan dan undang-undang..and faham keje polis jer..yang xpaham and suke suki kutuk polis tuh..bio ke lantok..buwat ape nak tolong anjing yang tersepit..da lepas kene giget...kesiannn..

lepastu...kalo trafik light mampos ke...rosak ke..xpayah la suruh polis berpanas berhujan..kesian polis nak meniup-niup wisel segale..tengah-tengah panas nak melambai tangan..lenguh tawu..da hitam kulit dorang..dorang beli fair n lovely xclaim pon taw...pakai duit sendiri jer..semate-mate xnak bagi jalan jem..korang..sebabkan orang-orang yang share pic konon cintekan negare and memburuk-burukkan polis yang jalankan tanggungjawab dy..korang pon same kutok-kutok polis..akai korang kat mane laaa...

xpon pasni ade pertumpahan darah ke...perang ke...korang nak adekan perbalahan kaum jer..bia la polis x amik tawu..korang musnahkanlah negare nih kalo tuh yang korang nak kan???baek polis duk uma.tgk tb ke..yang mampos korang..xgitu???...(tapi masalahnyea...kalo polis duduk diam...memang xde la tempat yang aman lagik..huhuhu..sadisnyea..kesian orang yang xbersalah menjadi mangse).........

kite nih buat bende bia pakai akai..jangan ikot ati..ikot ati maty la der...kalo korang xsuke pentadbiran negare...bertindaklah dengan bijak mase PRU nanti..brape tahun jer lagik...sabar siket jer lagik...korang pon berkempen la untuk parti politik yang korang sokong kalo korang nak kan perubahan negare...

p.s: peace no war~~~

Thursday, June 23, 2011

biler aku da mule berangan...

asssalamualaikum w.b.t

haiiii la badan..bosan betol keje..da bosan duk melanguk tu..aku mule la pasang angan-angan..da name pon kaki berangan....hahahahah..think positive okeyh..everything yang kite capai is bermula dengan niat and angan-angan..so x salah berangan...
but..................

APE YANG AKU ANGAN-ANGANKAN TU.......xmendorong aku menjadi insan yang lagik maju dan berdaya saing serta BERWAWASAN 2020 PON...
biase ape yang aku angankan macam dalam citer hindusetan laaaa.....tapi bile pikir-pikir balik...ade jer plot life aku yang da macam citer dalam tb tuh...

as example..dulu aku bajet aku ni ANJALI dalam citer kuch-kuch hotak hang!!!...yelar..memule anjali yang dilakonkan oleh kajol tu..kunun2nyea TOMBOYA la katekan...da feras tetunggeng dengan si RAHUL (shah rukh khan)..balik kampung jadik pmpuan ayu lagi sopan santun...lame2..si rahul tu pon jatuh cinte balik dengan si anjali yang ayu lagik jelita tuh..muahahahaha..
persamaannyea...dulu aku pon tomboy..akak aku pakai mekap..aku pon cakap.."eeeuwww..ape kelass mekap..rase macam pinggan melekat kat atas muke...gelilah!!!..nak lembut2 bajet ayu..HAHAHAHAHA"
now......aku xboleyh kua rumah xpakai mekap..aku rase serabai sangat...and dressing tu bapak ladies abis..huhuhu..sape tahu..kan da temakan ayat-ayat aku sendiri...tapi kalo takat dressing pompuan...tu kalo da kasar tu xleyh nak buang..u r wrong..aku da tottaly cweet gurl right now..cume aku bawak moto mrempit tu jer  macam jantan..hahahah...skunk aku da hebat bab masak memasak and nursing baby...kire pekej lengkap seorang wanita yang dicari la..muahahahaha...:p


next...aku berangan yang aku nih UGLY BETTY......then tetibe berubah jadik pompuan cun..yela..kecik-kecik..mase aku mude..aku hodoh kot....da la hitam legam...india pon kalah..dressing tah pape..tomboy la kunun...dengan rambut pendek jer memanjang..xde fesyen laen...orang cakap..fizikal xpenting..janji aty mau baek..hah..xbole pakai seme tuh...sebab fizikal aku tu la yang aku jadik mangse buli di sekolah...sebab tu aku suke back up orang yang xde self confidence,macam malu dengan fizikal die..becoz..aku paham ape yang dorang rase while kene kutuk2 tuh...giler aku nak diam jer orang kutuk2 aku???aku belasah ko pai mampos nnty!!!skunk dengan mekap yang stebal 3 inchi..telah berjaye membuat mate2 jantan yang brengsek tu mengorat haku....hah...ade aku kesah...sape yang kenal aku..mesty cakap.."ko nih sengal laaa..."aku lagi prefer  bekawan dengan orang yang xkesah pasal rupe aku..janji die senang dengan attitude aku yang sengal xbertime nih...yang takat nak berkenalan dengan lebih rapat...sebab tengok pompuan cantik..hahah..ko boleyh blah la weyh!!harap maaf...


da la...tah pape aku mengarut lagi kunk...takat sini dulu..ade idea terjana lagi..aku taip la lagik.....


p/s:nak sambung berangan lagik...lalalalalaalal..^^

Sunday, June 19, 2011

saye xSUKE makan sayorrr!!!

hai..assalamualaikum semua..^^...rini nak share pasal topic kat atas tu..kenape???sebab arini bermulela kehidupan aku sebagai seorang vegetarian...huhuhu..T.T..eleh..aku tawu..bukan aku sorang jer yang xsuke sayo..ramai and belambak2 lagi orang yang same spesis ngan aku kan??baek ngaku cepat...........hahahaahah

aku bukan la betol2 pembenci sayo...aku kurang menggemari jer...mase kecik2 aku da puas jadik hantu sayur..sehingge menjadi pujian orang ramai terhadap kehebatan aku yang makan sayur mengalahkan seekor kambing...ingat senang ke budak kecik nak suke sayo???tapi akibat insiden gulai lemak sayur labu dan mabok kenderaan tula yang menyebabkan aku xmakan sayur smpai ke hari ini...tapi gulai lemak sayur labu tu tetap aku makan..(tah pape tah aku nih...)

vegetarian..

haaaaaaaa..mesti korang tertanye2..kenape aku tetibe kene menjadi vegetarian???sebenarnyea..aku kene and tepakse menjadik vegetarian atas nasihat dokter yang merawat penyakit aku nih haaa....aku da bebulan2 da menghidap penyakit nih..malam2 jer..mule la tergaru2..da macam beruk kene belacan laa...dokter cakap aku kene penyakit hives& dermatitis...so aku kene la berpantang dalam makan..

SITUASI DEKAT KLINIK BERSAME DOKTOR:

DOKTOR: da teruk da nih..kenape lambat jumpe doktor nih...
AKU: saye da pegi hospital da...da bebulan2 saye sakit macam nih..tapi dokter cakap biase jer..dy bagi ubat CHLORPHENIRAMINE MELEATE...makan tu memang ilang..tapi sementara jela..esok naek balik..
                        CHLORPHENIRAMINE MELEATE
DOKTOR: awak kene berpantang makan...seafood,ayam,telur,belacan budu seme xboleyh makanla..seme bende yang gatal la senang cakap..awak boleh makan sayur jer..
AKU:..errrr....kene pantang???..dokter2..ayam boleh makan x???hehehehee..(smbil buat muke blurrr..)
DOKTOR:awak boleyh makan la kalau ayam tu jenis sayur-sayuran jugak...(doktor cube membuat lawak..huhuhuhu.)

korang mesti nak taw penyakit hape yang aku kene kan...korang penah dengar x orang tue2 cakap kene taik ulat...tapi aku pon kompius la..xkan hari2 aku kene taik ulat kan.. upe-upenyea penyakit nih namenyea HIVES.atau gegata..penyakit nih selalu kene pade orang pompuan..and boleyh membawa maut la kalo sesak nafas sebab saluran pernafasan tu membengkak..selalunyea penyakit ni berpunce daripade alahan terhadap ubat-ubatan,sabun,fabrik atau makanan..aku xde amik ape2 ubat..so..dah sah2 la aku alergik ngan makanan..sebab..hari2 pon aku makan..kalo nak cakap fabrik pulak..siang hari pon aku pakai baju..xkene pulak...

perghhh kalo da kene..memang mnderite laaa....tergaru2..da la makin membesar and merebak gatalnyea tu...nk pegang badan sendiri pon jijik..sebab kulit jadi bengkak,panas,merah dan menggerutu...
penyakit hives..(kalo kene kat aku jadik macam nih laa)

so...hari ni  bermula la kehidupan aku yang tak menyeronokkan..makan nasik pon da xhabis...kepsi??mekdi??ta dapat da derr....makan sayur....aku rase slim melim la aku pasnih...sedey weyh jadi seorang vegetarian nih............XSUKE SAYUR!!!!
xsuke!!!xsuke!!!T.T

p/s:doakan aku cepat baek ea.....huhuhuhuhu


biler aku bajet berani..huhuhu......(_ _!)

assalamualaikum...wehhhh..da lame giler x hupdate belog kan...hahahahaah...bulan lepas bizi siket..sebab memeningkan kepale untuk persiapan menghadiri majlis konvokesyen...pastu dengan mood bercampu baur nyerrr...al-maklumlah..macam jatuh cinte untuk kali ke dua..tapi dengan orang yang same..hahahah..soo..sebok siket ngan encik pakwe...

tmpat keje pulak ade protokol baru da...xbleyh la nk mengon9 kan diri sangat...huhuhu..sedih betol..tapi arini ade setori siket nak share ngan viewers2 kesayangan aku nih...korang penah maen tak game the house 1 & 2???
 the house 2 game..credit to google
kalo yang pernah maen mesti pernah test keberanian korang...aku baru jer khatam game nih sebenarnyea..so nak share la siket experience aku maen game nih....

game nih sebenarnyea bukan best sangat...maen klik2 banyak kali jugak la..smpai nek cramp jugak la jejari2 aku yang comel nih...kadang2 naik cemuh jugak la..klik2 sebab xsabar nak masok level seterusnyea..tapi ape yang best pasal game nih...dy mampu menaikan kadar adrenalin dalam badan aku...syarat2 korang nak maen game nih..kenelah maen pada waktu yang sunyi,gelap dan....pasang speaker kuat2...tapi buat penghidap saket jantung..dinasihatkan..janganla maen game nih kalo korang masih nak hidup di alam yang fana ni...

tapi environment dengan sound effect game die memang hebat laaaa...serammmmm doh!!!setiap bilik yang kite lawat..ade kejutan  yang tersendiri..yang mampu meluluhkan jantung korang sekiranya jantung korang x kuat....dari imej yang menyeramkan..dan tulisan berdarah,potret berdarah,bayangan2 hantu....perghhhhhh..wa salute orang maen first time boley maen dengan muke selambe dalam enviroment yang aku cakap ni..tanpe ade tekejut2 bile hantu tetibe muncul and maen ciku cak ngan korang....T.T

aku maen game nih..punye la maen...xlepas2 jugak..smpai one day tu aku balik keje tengok adik aku maen..tapi dy x lepas jugak ke bilik seterusnyea..so aku ajar la die klik mane2 item yang patot dy klik...smpai part aku xlepas pulak2..dy boleh mengharungi dengan jayanya...tp adik aku yang lelaki pon ttup mate weyh mase maen bnde alah nih..aku teman die kat sebelah pon die seram lagi..punye laa adventure nyerr game ni...aku sebenyarnyea stuck kat bilek second last da...
alrena roushe credit to google

once adik aku da smpai level last..aku pon nak tengok la jugak..ape yang misteri sangat pasal kematian ALRENA ROUSHE nih ha....(klik kalo korang nak kenal sape minah ni...)..sekali da hampir nak tamat..nak tunggu masok special room..aiikk..si alrena nih da menampakkan entiti beliau..so aku dengan hati waja nyea..tutup telinge and menyorok belakang adik aku...adik pulak..tutup mate..sambil curik2 intai...hahahahah..

AKHIRNYEA.....................

"alang..hantu da xde...."adik aku mule bersuare.....
"laaaa..antu pegi mane pulak???"..aku tanye dengan penuh kebingngungan..
"adik da pangkah la...kite maen siang hari laaa..xtakot siket..."jawab adik aku dengan muke cuak...

cehhhhh..buat penat jer aku tunggu die balik semate2 nak tengok special room..huhuhuhu

so conclusionnyea..aku dengan adik da menamatkan game...tapi bukan dalam suasane seram la...hahahahahah...game the house 1 xla seram mane pon..tapi the house 2 tuh...boleyh tahan la seram die...(memang seram pon...)....so kalo korang bran..maen la game nih!!


p/s:still survey2 ag game seram macam game the house 1 dan 2..^^!

Monday, May 2, 2011

perangai-perangai manusia yang SUPER ANNOYING!!!

assalamualaikum w.t.b..dan salam sejahtera..

today nak share pasal sikap2 manusia yang aku agak annoying la..(thanks kepade seorang member yang mengispiredkan aku untuk hupdate entry nih)..macam-macam sikap manusia yang kite selalu nya x suke..selalunya sikap yang buruk laa..xde la plak nk benci sikap yang elok kan??

1. PENIPU a.k.a LIAR
yang nih sumpah xsuke...sape suke kalo da kene tipu...aku sekali da kene tipu..cukupla untuk menipu aku..sumpah aku x pecaye!!banyak ke..siket kerr..tu da menggugat kepercayaan aku and aku x kan benarkan sekali lagi bende yang same berulang..pasni kalo orang sembang ponn..aku maybe akan angguk jerr(angguk ambik ati jerr..dalam ati ''sah menipu")..trust me...once kau menipu..ko akan tepakse menipu balik untuk mengkaver ape yang telah ko tipu...and kne tipu lagi..jadi la.."kau tipu2 aku lagi!!"..so..moral of the story..jangan la menipu..kalau menipu demi kebaikan tu xpela jugak..boley dimaapkan bagi menjernihkn keadaan ke..mndamaikan 2 pihak yang tengah berbalah ke xpela jugak...nih da menipu untuk meng 'up' kan diri korang yang sememang nyerr low ape cer kan???as example..
"duit aku sebenanyea ade..tapi aku bukan jenis nak menunjuk2...(dalam mase yang same..MAKAN MEGI)..
aihhhhh..xkn makan sendiri pon berkire.....

2.SUKE CAKAP BESAR a.k.a SEMBANG LEBAT
nih pon lagi la cukup menyampah....orang suke sembang besar..macam die la hebat sangat kan......kalo betul tuh xpe la hebat...nih kalo da hebat dicombine kan dengan menipu jerr baek xpayah...buang karan jerk...xgune pon menyembang bagai nak rak..ko la paling pandai..ko la paling bijak..ko la paling kaye..ko la paling talented....xde gune ponnn..(ko ingat orang suke ke orang riak2 gitu??)...merendah diri tu kan lebih baik...xperlu kot kite bagitaw orang lain kite nih hebat semate2 nak raih publisity and nak mention kat orang lain yang kite nih terer..buat jerr dulu..prove kat orang..automatic orang tahu punye..setakat pakai air liur basi..blah jela!! kalo nak sembang sangat..cakap jela terang2."AKU PON BOLEH BUAT!!AKU TERER DAN SANGAT HEBAT AND AKU TALENTED OKEY!!"..xpaya laa..nak describe kias2..pastu orang kagum orang puji la ko..(sambil tu mata ke atas..tangan ke dada).."TERER LA KO!!"......"EHH MANE ADE..BIASE JERR..ALA SENANG JERR..''....kalo nak orang puji sangat..do something that orang lain xleyh uat..macam terjun tingkat sepuluh tanpe sebarang kecedraan ke..yang memang orang lain xleyh uat..memang kompem ko kne puji oke..siap masok paper or tb lagi...yang penting JANGAN JADIK TIN KOSONG..dats really ANNOYING!!!:p

3. CAKAP X SERUPA BIKIN
nih salah satu perkare yang aku paling menyampah,orang cakap x serupe bikin.mengata orang....yang tukang mengata tu same..as example..."wey...xcantik la baju yang ko beli tu,tah pape..design dy kampung sangat weyh..toksah la ko pakai..." then,next week tgk die beli baju sebijik designyea same...hurmmmmmmmmmm...xkampung ke kalo ko pkai nok???tah pape...

Friday, April 22, 2011

Today my life begins by Bruno Mars

I've been working hard so long
Seems like pain has been my only friend
My fragile heart's been done so wrong
I wondered if I'd ever heal again

Ohh just like all the seasons never stay the same
All around me I can feel a change (ohh)

I will break these chains that bind me, happiness will find me
Leave the past behind me, today my life begins
A whole new world is waiting it's mine for the takin'
I know I can make it, today my life begins

Yesterday has come and gone
And I've learn how to leave it where it is
And I see that I was wrong
For ever doubting I could win

Ohh just like all the seasons never stay the same
All around me I can feel a change (ohh)
I will break these chains that bind me, happiness will find me
Leave the past behind me, today my life begins
A whole new world is waiting it's mine for the takin
I know I can make it, today my life begins

Life's too short to have regrets
So I'm learning now to leave it in the past and try to forget
Only have one life to live
So you better make the best of it

I will break these chains that bind me, happiness will find me
Leave the past behind me, today my life begins
A whole new world is waiting it's mine for the takin
I know I can make it, today my life begins

I will break these chains that bind me, happiness will find me
Leave the past behind me, today my life begins
A whole new world is waiting it's mine for the takin
I know I can make it, today my life begins
Today my life begins...

Monday, April 18, 2011

hot issue for me...THE KELANTANESE GURL

hye there....^^! assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh..dan selamat sejahtera....

terime kasih kepade mmber facebookers yang telah mengshare 1 blog yang agak mencetuskan isu kenegerian..
blogger tu telah meluahkan dalam penulisan die..which she's state that perempuan kelantan have no manners..or tak ade adab..(what's the problem la with dis gurl..(_ _!)...apepon god bless her..)..

----->klik here kalau nak tahu ape minah ni story..

agak panas kan???maybe mase dy create hupdate nih..dy tgh ade krisis dgn member dy kot...kebetulan membe die pulak orang kelantan..itu yang abis tempias semua gurl kelantan yang kene tu...hemoh3...aduhai wanita...dengan anda mengutuk2 perempuan kelantan tu???adekah tu melambangkan sikap perempuan yang berasal dari negeri lain???..huhuhuhhu..(sorry i didn't mean to...)..

maybela segelintir orang yang dikenalinyea bersikap macam tu..becoz..bagi aku laa..dats adat la kite kenal dengan macam2 pe el manusia kan..da name pon manusia...macam2 la ragamnyea..bagi aku laa..as kelantanese girl..xdela pulak same ragam nyea macam die state tu...(nak tergelak pulak baca statement die tu..macam pakar kaji budaya pulak lagaknyea..)

biasalah manusia..xlepas dari buat salah...saye cadangkan kat awk(tieygediks) <----name blogger tersebut..(gedik ke??)hahahaha...kalau awak x puas hati ngan budak kelantan yang awak maksudkan tu...cube jangan hipokrit...tegur jela (orang dari negeri luar suke hipokrit ek)..heheheeh..yela..katenyea perempuan kelantan suke tunjuk kalau die da xsuke..(means jujur la tu..hehehehe)..please b a beauty with brain..(tue pon kalau awk rase awk beauty laa)..hahahaha..

maybe awak ni panas telinge kot..sebab ape yang saye selalu dengar..(orang lelaki la yang selalu bagitau..)perempuan kelantan nih..cantik2..lemah lembut..rajin dll...saye lagi percaye kalau itu dari pemerhatian lelaki nih sebab sy memang da sedia maklum perempuan nih bukan dengan pakwe die jer cemburunyea...dengan same2 kaum pon lagi membuak2 cemburunyea...

saye x rase pulak saye macam perempuan kelantan yang orang selalu sebut tu..tapi..saye rase saye masih ade adab lagila dengan menggunakan perkataan sopan untuk meluahkan ape yang kurang puas hati yang saye rase rentetan penulisan awk tu..(sebab awk org dari negeri yang penuh dengan adab kan??sebab tu awk suke2 kutuk2 and maki2 orang kelantan)...sangat beradab..pandai betul orang mendidik anda selama ini kalau itula yang dipanggil adab..^^!

maybe ade salahnyea PEREMPUAN KELANTAN  tu sebab bersikap macam tu dengan anda...tapi awk pasti ke xde orang dari negeri laen bersikap macam tu jugak???..(oppsssss..saye lupe..awk high education..pakar sosiokaji budaya mungkin..xpatut saya meragukan statement awk tu...)cume 1 jela nasihat saye untuk awak..mungkin awak patut memperbaik penulisan awak dengan menggunakan bahasa yang lebih beradab dari statement awak yang cukup tinggi adabnyea tu..hahahahaaha..no body perfect dear..apalah salahnyea negeri kelantan sampai awk cakap perempuan kelantan bersikap macam tu..perkara tu seolah-olah refer yang semua perempuan kelantan macam tu..saye orang yang tidak tinggi ilmu maka saya x menunjukkan kepandaian saye dengan menjudge orang dari sesebuah negeri..sebab saye x sempat nak buat bancian jumpe semua dan cakap.."orang negeri tut perangai mcm tut"...

p/s: teruskan la sikap anda yang penuh dengan adab tu wahai wanita~~(malu plak rase ade jugak kaum wanita yang mengutuk kaum sejenis..)..mengata kuman diseberang laut..gajah depan mate buat2 xnmpak jerr...karam x timbul-timbul melaporkan untuk confession of truth)

Sunday, April 17, 2011

3 jenis orang yang ta bleyh dibuat kawan~~

assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh....dan selamat sejahtera..^^!

whuzzup dear...hehehehe..hahaha..cm biase..mood sengal ku da smpai balik..(time sengal jerrr leyh hupdate blog)..so arini aku nak sharing laa 3 ciri2 manusie yang angpa xleyh wat kawan...(tapi...kalo ang mampu membimbing...kawan jela ngan seme..apedehal..kam3??)dalam dunie nih..xkire la perompak ke..penyamun ke...penyangak ke...asalkan die xmenyusahkan hidop korang dan sudi dibimbing kearah kebaikan oleh korang..y not bekawan jerr dengan dorang...depa pon manusie jugak...tapi 3 ciri2 yang aku nak sebut nih...xsemestinyea ade pade seorang yang jahat di mate masyarakat..yang kite sanjung2 puji2..and baik dari pandangan mate kite kadang2 tula racunnyea...so lets chek it out...^^


1. JANGAN BERKAWAN DENGAN ORANG YANG PANDAI BERMUKE-MUKE

dari Abu Hurairah r.a., bahawa dia mendengar Rasullulah SAW bersabda:
"sesungguhnya orang yang paling jahat ialah orang yang bermuka dua, datang kepada orang ini dengan suatu muka dan kepada orang itu dengan muka yang lain." (Hadis Riwayat Imam Bukhari)

yang ni memang aku totally agree...even Rasullullah SAW sendiri dah bersabda kan...kenape aku cakap jangan berkawan dengan orang macam ni???yela...kalau da pandai bermuke2..belakang kite..ape dy nak cakap..nak buat..mane kite tawu kn???ntah2 belakang kutuk kaw2 agaknyea...huhuhuhu..(damn!)..depan..aduyai..bersin pon x bebunyik...kalo nak kenal ciri2 orang yang talam 2 muke nih...korang tengok..ade x membe korang yang kutuk2 membe2 sendiri??kalo ade...nak kawan boleh..tapi xpayah la rapat sangat..karang korang jugak makan hati...(kalau berani..sound direct jerr..biau sedo kediri siket)......kalau sekadar menyatakan rase xpuas hati dengan sikap membe2 yang ternyata salah xpe la jugak...mungkin mase tu tengah ikot amarah..ni kalo x semene-mene mengutok..lagi dengar membe2 kutok siap ditokok tambah..ape kess???..(so skunk kalo dengar membe kite kutok membe2 sendiri..jangan nak join...dengar jer cukup..kalo x..ngan korang2 skali talam 2 muke)..huhuhu..(_ _!)..tapi kalau lepas kutuk tu layan macam nak x nak si membe yang dikutuk tu takpe la jugak... ni makin rapat bagai..macam best fren 4 ever da...kalo orang yang dengar ang mengutuk membe tu..mesti makin meluat rase tengok drama ang..huhuhuhu..

2. YANG MUNCUL BILE TIME DIE SUSAH AJE.....

yang jenis camni pon ade jugak..time senang....xnmpak batang hidung..time susa..kite la jugak dicari nyea..bukan nak cakap berkire..tapi kalo kite susa die pon menghilang entah kemane..kawan hape gitu???bak kate membe aku laa.."aku bersusah payah time membe tengah susah...tapi membe??payah bile aku tengah susah.."ala...lebey kurang la camtu...ilang 2-3 dekad..muncul balik..bile nak pinjam duit...bile putus cinte..dan bla3...bile lepas kite tolong tu laa..kite la sahabat sejati..kite jer yang mampu tolong..ucap terime kasih boleyh 4-5 kali...then ilang sampai 5-6 dekad..kalo da tegur jawab.."ehh..aku xperasan ko..."...xpon.."sori laa..lame x contact..busy cikit"..nak tegur kite balik..haaaa..tunggu la bile dy ade masalah baru plak...
ade jugak jenis..susa jerr mencarik..time kite susa.."ala..aku pon xdapat tolong...ko saba jela..bla3..mintak tolong orang lain"..kalo betol2 xdapat tolong xpela..kite pon xpakse orang tolong kite..tapi biase nyea kite akan minta tolong ngan orang yang kite tawu dapat tolong kite...tapi kalo da dy xdapat nak tolong ape ley uat kan????kite pon paham bile orang xdapat tolong kite..tapi kalau da nampak sangat xnak susah sebab tolong kite..itu yang agak terase hati tu...sabooo jelaa...huhuhuuhu...

3.YANG MENGAJAK KITE MENJADIK JAAT,NAKAL...(MENUJU KE ARAH KEMUSNAHAN LAA)..

kalo berkawan ngan orang yang bermasalah itu bukanla satu masalah..selagi kite x ikot care hidup die yang bermasalah..ni kalo da kawan ajar kite buat bende bukan2 macam merokok,clubbing,merempit..isap dadah...tolong la jangan di ikot orang yang macam tu..lantak la die nak cakap kite ni kampung ke??ketinggalan zaman ke???kalo betul die kawan kite yang baik...die xkan galakkan kite buat bende salah oke???sape nak tengok membe terlibat dalam hidup yang bermasalah...kite sendiri pon bole pikey kot bende camni....lainla kite yang nak mencarik nak idop macam dorang nih..memang seswai la kite bekawan ngan orang camni...tapi x semua kaki clubbing,isap dadah nih jaat....kadang2 dorang tu ade masalah..kite sebagai kawan dorang yang masih waras..bimbingla dorang..tolong dorang..sebab orang2 macam ni selalunyea setia kawan..dorang akan cube gaks membantu membe2 yang susah..sebab dorang paham ape itu erti susah...dorang susah la yang dorang jadi rosak tu..same2 la saling membantu yerp..^^(just jangan kawan yang menghasut kite suruh menuju kemungkaran jerp..)

p/s: macam-macam jenis kawan yang aku ade..jahat ade..baik pon ade..semua pon aku sayang..dorang jer ntah sayang ke tak aku nih???hahahahaha^^!

Thursday, April 14, 2011

PENYEDAP HATI!!!^^

dalam idop kite nih..susa sebenarnye nak puaskan hati semua pihak...hati kite sendiri pon x penah puas..ni kan pulak nak puaskan hati orang laen..yedok???kite nih bukan angel sampai mampu boleh orang buat happy dengan kehadiran kite nih..da nak buat camne..kite berkongsi hidup di bumi yang same...kalo masing-masing ade planet masing-masing..xdela pulak orang nak berperang nak bergaduh tak tentu pasal kan??da bile kite hidup berkomuniti nih...kene la saling bertolak ansur jer...xbole laa kite jer asik nak menang kan...kene la selalu mengalah...so..sebabkan hari nih mood aku sebagai seorang kauselor nak share la siket tips2 nak menyedapkan hati yang x berape sedap tu...bukan masak kicap or masak padprik oke!!bukan2..nih tips nak menghilangkan gundah gulane korang tu laa..

tips no 1:
BILE ORANG MENGATE KITE DARI BELAKANG..
errmmm..ni perkare biase berlaku dalam idop..suke suki mengate belakang...("ehh..kalo bran kate depan2 la wey...)..bende nih orang yang kene mengate or tukang mengate xpayah bace..yang kene bace..orang yang dengar ape yang tukang mengate tu kate...xkire la..betol ke..x ke...jangan laa maen pecaye jerr..kite kene ingat..semua orang nih ALLAH S.W.T da kurniekan bakat berlakon..a.k.a menipu dengan selambe..payah laaa nak jumpe orang yang x reti menipu skarang nih..
so,kat cni aku nak remind siket....kalo korang join orang mengumpat a.k.a gosip or kate blakang tu..cube korang pike sekejap??nape orang tu mengate belakang??xnak cakap depan2....errrr..penah dengar x prinsip..BERANI KERANA BENAR???..kalau bende betul..mesti cakap terus terang kan??kalau kite nampak kain orang koyak..kite terus cakap kan.."ehhh..kain kau koyak laa.."..xde kan nak bisik ngan orang lain.."wey..tengok..kain die koyak..."..nape berani tegur???sebab benda betul...kn???..haaa..so pade sape2 yang suke dengar gosip or pecaye gosip karut marut nih...cube pikir panjang siket....ala..siket jerr...x rugi ponn..

tips no 2:
BILA KITA TAK PUAS HATI @ MARAH @ DENGKI @ SAKIT HATI KAT SESEORANG 
ni 1 agi perkare normal yang berlaku kat hidup kite..rase jeles,marah,sakit hati kat seseorang...kalau dekat orang kite x kenal tu xde masalah sangat..ni kalau rase tu timbul dikalangan serumpun dengan kite..a.k.a rapat dengan kite laa....biasenyea, kalau kite marah,tapi malas nak gaduh ngan orang tersebut.....mesti kite nak mengata belakang..konon nak cari orang yang paham kite la..tips kepada orang yang tengah marah..kat bumi ni ..ade 3 jenis orang kalo ko nak kenal..
-jenis neutral...dengar,tapi wat xtahu and cakap..ko saba jelaaa...

-jenis asid..a.ka batu api,dengar..rase simpati..and cakap..aku paham perasaan ko, xpe2..jangan isau,,papehal aku back up ko..(same geng ngan korang..biase yang cmnila orang yang paham jiwe korang..bile korang tengah marah kan??)

-jenis alkali...dengar,tapi die menyangkal ape ko cakap..a.k.a deny abis..alih2 back up orang yang tengah ko marah(ni golongan yang makin membuat korang marah)..

nih je aku nak share pon..kalau korang marah sangat dengan orang yang paling rapat dengan korang..just ingat 1 jerr..pernah tak orang yang kau dendam2kan tu buat baik ngan korang..ingat walau sekecik-kecik pertolongan yang korang anggap yang die penah buat..pertolongan itu la yang menyebabkan korang hidup sampai ke hari ni..contoh bagi pinjam duit 5 ringget..(ala..xbanyak ponn...)..dengan 5 ringgit tu la korang dapat makan pade hari ko susah tu..kalo x makan hari tu..kompem sakit...atau bagi pinjam pen mase pen korang abis dakwat mase korang dalam kelas..(dengan dakwat pen yang die pinjamkan tu laa..korang dapat catat nota..and jadi ilmu yang korang manfaat kan sampai ari ni..pahale lagi sebab mempelajari satu ilmu)kan..kan..kan...so kenape perlu kite ingat bende2 yang buruk yang pernah orang buat kat kite....(ala..cakap senang laa..ko xrase...)..SABAR TU KAN SEPARUH DARI IMAN...(wehh sabar pon ade batas nyea laa....)..sape cakap sabar ade batas???iman ade batas x??ade x??penah tengok??(bile korang tengah marah tu laa seronok setan kat sebelah kiri dan kanan korang menari...senang die nak kuasai pikiran korang)..sebab tu mase marah korang kene beristifar...memang terbukti oke orang tengah marah nih..dikuasai setan..cube time die tengah marah..tengah terpekik..mengamuk ko suruh die mengucap..ade x dorang berhenti,jadi senyap n terus mengucap???haaaaa..so pikir2kan laa..bia orang buat jaat dengan kite banyak2..
kalo x puas hati..cube slowtalk..memang efektif..mase ni memang seswai kalo korang apply skill Prof. sentaphatimaknak..(^^!)

tips no 3.
BILA KENE PULAU@TIADE ORANG DISISI KITE@JADI MANGSA@ORANG TERTUDUH@ORANG BERSALAH dll..
aiyaakkkkk....ni lagi satu..mesti korang penah rase..korang idop sorang-sorang...xde orang pon nak tolong korang,dengar korang punye masalah..kalau ade pon  cakap.."sabo jelaaaaa.."....(at least ade orang suruh sabar)..errmm...kene pulau kat 1 tempat tu xde isu pon..(ehh..kalo korang bole berjauhan dengan family korang..makne nyea korang boleh berdikari oke...kalo xde orang nak pedulik kat ko...lantak la..korang taw korang boleh berdikari...bole hidup sendiri..so apasal nak sedih xde orang nak kawan ngan korang??)
tu..telefon tu..canggih kan???...contact la membe2 jauh....orang lain dalam idup ko mane???jauh ke dekat ke??ko xpenah keseorangan k)..so xde istilah idop sorang-sorang k...planet bumi nih ade bebillion2 orang...jagan nak menipu diri sendiri dengan cakap..ko idop sorang2 jer..^^!

yang tukang pulau pulak...ehh..korang ingat korang sape nak pulau2 atau jatuhkan hukuman dengan pulau memulau orang nih???tuhan ke??majistret ke nak hukum2 orang nih??mahkamah pon xde la hukuman pulau2 orang nih....ehhh..kemonlaa...cube cakap sape x penah buat salah kat muke bumi nih??ade??Allah S.W.T pon xpenah abaikan umat DIA even ko banyak uat salah kat DIA..ko plak senang-senang nak uat xnampak orang kat sekeliling ko..lagi2 orang ko kenal...cube kalo korang plak kene???ape korang rase??(boleh jerr....)..ehhh..jangan cakap besar...esok2 korang nak mati...kene orang kat keliling korang jugak urus mayat korang....haaaaa..even penagih dadah and sampah masyarakat pon xkene hukuman pulau k..kene bimbing lagi...so..sudah2 la..pulau memulau orang tu...salah ke..betul ke orang yang ko nak hukum tu..kite nih manusie je..kite xde hak ok..kalau salah..tolong bagitau..kalau betul..tolong bimbing agar sentiase berade di landasan yang benar ...ALLAHUALAM....

p/s: panjang pulak aku membebel kalau mood kaunselor nih..hahahahahaa..ape pon..renung-renungkan dan selamat beramal..^^!

Tuesday, April 12, 2011

mase untuk meraban yaww!!!

wargghhh!!!boring nyerrrrrr...kojo pon x macam kojo....lepak jerr dalam bilik...(mentang2 sales da banyak maleh nak uat sales!!)....errr...arini aku nak share siket laa...ragam2 customer yang datang kat pat aku keje nih.....macam2 jenis customer ade.....ade yang garang..ade yang kedekut...ade yang bebau..ade yang cantik...and macam2 lagi lahhh....

citer pasal bebelanje nih..of kos laa..aku x nafikan memang ramai perempuan yang bebelanje dari lelaki..kolagen laa...vitamin e laa..krim pemecah lemak la..krim menghilangkan parut laa..dan lain2 lagi...kenape pompuan jerr yang obses dan mementingkan kecantikan dan penampilan diri??lelaki x makan dek umo ke???.....tetttt!!!jawapanyea..nak ikat laki xmau laki mengatai kat luo..jarang lelaki nak jage penampilan diri nih...kalo da lepas kawen tu..perut same tinggi ngan bini mengandung..gasakla!!!...seyes..lelaki..kalo da masok separuh usie tu..gitu laa pesyen nyea..kemeja,slack,jean...t-shirt bekolar..arhhh..samelaa...gitu jerk rupenyea....xde da nak berpesyen2 siket..kasi rambut pacak2 ke..ape ke...perut kasi ketul2 ke..memang x oke!!
(tapi..kalo aku pon..bio lantok la laki nak nmpak boyot..kunk enseng..mengatal plak...lelaki plak...enseng ke x...tetap laku dipasaran..asal poket tebal...huhuhu..n ayat manis..bahaye2!!)..

akak2 gini..memang best kalo dorang yang datang soping...memang x bekire la pasal duit...sebut jer iklan yang baru kuo kat tb ke..radio ke...kompem datang carik...korang pomot jerr..asal produk kecantikan.....harge tarok tepi ok.....(^^)..janji dorang nampak cantek...kalo da bekesan pulak..depa lagi hankut 1 rombongan che kiah..masyuk2...

kalo budak2 yang datang soping plak....ala..da name pon bebudak kan........wet pon ade cukop2 jerr..datang beli ponn..lip balm..compact powder..ubat jerawat....shower gel.....kalo paling advance pon..beli pregnancy test kit or condom...kalo x cukop duit..letak balik barang...gitu la selalunyea....tapi..kalo datang ngan mak ke ayah ke...suke hati dorang jerr amek....(tips untuk mak ayah, jangan teman anak2 pegi shoping untuk beli keperluan dorang...bagi duit cukup2 jerr..baru x kene paw kaw2!!)..ele cakap orang..aku pon same jerr..gagagagagag.. :DD

customer yang garang....selalunyea customer yang garang nih..lelaki..pastu..xde wet..a.k.a kedekot......kalo kite pomot...dy msty cakap...
"mahal nyea!!!!..tak boleh kaci murah ke???"
aku mesti jawab balik..."barang berkesan mestila mahal encik..."
"yang murah2 xde???.....yang nih bekesan ke???"
"kalau murah..stenderd la..kualiti pon rendah..alang2 nak beli..kaci puas ati teros..."
"huh!!!mahal la....beli tempat laen la cmni......

haprak jerrr layan customer camni......kdg2 dorang nak banding ngan pat laen.....kalo da mahal..p la tempat yang murah..aduyai...tu pon nak gitau ke???kadang2 yang menipu tu ade ugak..ade ke cakap harge yang dorang penah beli tu..murah..tahap yang x masok dek akal laaa....we r not stupid oke.....

nih ade 1 lagi jenis customer yang xbleyh blah..cstmer yang ade bau badan......erkkkkk...sangat la memeningkan kepale oke...beli bukan maen la..nak cantik..nak lawo...bau badan xjage x gune....nak tegur..serbe salah plak ase...hehehehehe..kunk trase aty kunk..susa...senyum jela....lepas cstmer blah...memang mencarik minyak angin laaa...huhuhuhu(_ _!)...

p/s: teringat plak kat fixed customer kitorang...sorang dak pompuan yang ade msalah mental...bli shower bebotol2..perfume..bedak....datang2..ketiak hanget jugak....beli kalo siket xpe...ratus2 jugak...ish2..mane la dy dapat duet tu...xnak layan kunk..mengamok....da name pon pemegang kad pesakit mental..

Saturday, April 9, 2011

~~kentut~~

kentut???orang selalu samekan dengan perbuatan yang kurang senonoh and x sopan lansung..lagi2 kalo awek2 cun yang kentut....ehhh..kemon laaa...kentut tu nomel laa...seme orang kentut kot...and kentut memang xdak la plak yang bau wangi..kalo wangi...da lame orang jual kentut tu...
klik cni kalo nak taw cmne kentut boleh berlaku..^^ 



example:
"saye nak kentut..saye nak kentut....pat2..sape nak hidu..bayo singget sorang!!!"

kalo gitu gayenyea..kompem laa pefume da xjual kat kdai2..kentut jerr harum....hahahahaha..kalo orang tuh bau wangi semacham...mesti bru lepas kentut nih.."errrmm haruuummmm..i like...." wtf??

reason aku tulis entry camni hari nih bukan sebab aku terkantoi kentut depan orang k...bukan2...sebab aku nak muhasabah diri sebab aku suke gelak kat orang yang terkentut...padahal..sebagai insan nomel..aku pon kentut ugak...but silent laa...(perrgghh..susa weyh nak uat confession mcm nih)..yela..silent tuh sebab sebagai gadis aku kne la cover2 cikit..barula sopan....


 usop wilcha kentut!!!..part paling lawak dlm citer kak limah

errrr..so kepade membe yang aku gelak guling2 pas korang kentut..sori k....xsengaje..sebab kentut korang bunyik kelakar..ape kate len kali korang silentkn kentut korang..or uat vibrate jerr...(mcam nset plak)..tapi aku xde masalah kalo korang na loud speaker kentut korang tu..but make sure la..nada dering tuh polyphonic kerr..true tones ker..merdu ckit aku nak dengar...

tapi tu laa orang malaysia nih...kalo da kentut tu xnak mengaku...padahal kentut tu kan satu habit yang normal..bak kate lawak jenake yang penah aku bace laa..


orang canada kentut cakap.."apologize me.."
orang america kentut cakap.."excuse me.."
kalo orang Malaysia......."errr..not me..not me"

tetibe ade bau jerr...hahahaha..kne pulak kalo baru lepas makan telur ke..derian ke....hamekk korang..memang best dan masyuk laa bau nyea..so moral kat cini..kalo nak kentut tuh..sile la..xde masalah..just tulung respect n alert kat orang sekeliling..maybe ade yang x selese dengan nada dan haruman yang dipersembahkan....^^..

p/s: aku xpaham orang boley uat jokes pasal kentut nih..dengan pemberian kentut kepal laa...kentut kat muke orang laa...mane laa manners korang....huhuhuhuh..(aku penah kene kentut kepal/genggam..(_ _!)..)

Wednesday, April 6, 2011

misteri aleck~~

amaran: cerita ini hanya sesuai dibaca bagi mereka yang x mengandung,xkencing malam and xde lemah jantung...

Aleck..satu hidupan yang sangat misteri...dah hampir 7 bulan beliau tinggal bersama keluarga aku serta saudara maranya. Tapi kejadian misteri ini mula berlaku kira-kira 2 bulan yang lalu dan berlarutan hingga sekarang.
Dahulunya beliau kelihatan sihat dan sangat cergas...malah sangat sihat hingga hampir setiap petang beliau berkejar-kejaran bersama adik-beradik dan sepupunya.

(dari kiri: aleck and manje)

Kini apa yang berlaku, tubuhnya kurus melidi seolah-olah hanya kulit yang mambaluti tulangnya. Aku sangat bimbang melihat keadaan fizikalnya yang makin merosot sejak kebelakangan ini. Pada awal peringkat penyakit beliau, beliau hanya mengalami demam biasa dan tidak lalu makan serta cirit birit yang terlampau...Bulu pada badannya yang hitam pekat perlahan-lahan berubah menjadi warna keperang-perangan.

Risau melihat keadaannya, aku dengan murah hati membeli ubat cacing berbentuk tablet yang boleh dikunyah (perise coklat ag...mehey kot ubat tuh..2 bijik 6 hengget 5 kupang) agar beliau dapat makan ubat tersebut dengan mudah. Namun sejak kejadian mmberi ubat cacing itu,beliau tidak lagi mengalami cirit-birit yang terlampau. Malah selera makannya semakin bertambah, malah mengalahkan adik-beradiknya yang lain..

Tapi ade perkara lain yang lebih menghairankan aku...walaupun beliau kerap makan, tubuhnya tidak berasa hangat dan malah kelihatan semakin kurus..seolah-olah..tinggal kulit dan tulang sahaja..dan perkara ini telah berlarutan hingga sekarang..satu petang ketika aku menghidangkan makanan kepda keluarga beliau, beliau makan dengan begitu rakus sekali...malah berebut dan bercakar-cakaran dengan keluarga nya sendiri..beliau makan 4x ganda melebihi individu ahli keluarganya.

melihat keadaan nyea yang sebegitu rupa, aku bersuara kepada mak aku....
"mak..alang rase aleck nih sebenarnyea da xde la mak..aleck nih mesti ade sake..makan banyak..kurus kering gak...badan die nih dikuasai sake mak...mesti die da lame mati..badan die ponn sejuk semacam jer mak...makan banyak pon perut die macam kosong gak.."
mak aku pon membalas balik..
"ermmmm..mak pon ase camtu gak..makan rakus n gelojoh giler..x bace bismillah pulak tu..da la berak merate-rate..die seko jerr yang berak kat tepi longkang..yang laen x mcm tu pon..yang lagi pelik tuh...kalau mak bukak pintu depan..mesti dia dah ade kat depan pintu uma..xlame lepas tuh cube jangan bagi die masok..then bukak pintu belakang..confirm die ade kat belakang..."
skarang beliau lagik kurus dari pic yang nih...

 itu la persoalan yang sering menganggu pikiran aku ngan mak aku...yang buatkan aku terlintas nk citer pasal dy nih sebab..aku tengok prangai die makin pelik..kalo die da lepak tengah jalan tuh...kerete ke..moto ke lalu..acah2 nak langgar die...die boleh wat derk jerr..dulu kompem lari lintang pukang...yang lagi pelik...mungkin ke kucing pon kne rasuk ngan maklok halusssssss..a.k.a saka????
gemok vs nemo-nemos

p/s: aku ase si gemok pon ade membele jugak...makan banyak nak mampos!!!

Thursday, March 3, 2011

keje ooo keje...

olaaaa..^^..da lamer gile an x hupdate entry...as member terdekat aku semua da tawu kan ...bahawasenyea aku dengan rasminyea suda bkerjea...kerja katne?????kt sebuah frmasi yang dinamekan frmasi ehsan....

jangan memain..farmasi no.1 kat kelantan...hahahahahah

tapi nak dijadikan citer yang farmasi tempat aku keje nih xde farmasi ponn..kire nk jual poison2 mcm ubat batok..ubat perancang tuh xde la ea...sory yea akak2 bapok..kiteorang x jual ubat perancang kat cni....hehehehe
 pengalaman kejew kat cni...mmg xdinafikan la..besttttt!!waaa ckp same luu...dapat lak skali salesgirl sume sekepale ng aku..ng supervisor skaly...mmg xleyh blah arhh..kire mcm...ini farmasi bapak kiteorang yang punye laaa...(spe sowh atasan x dtg jenguk kiteorang)..weeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!

perkare yang paling best skli ialah...bile da slah jual ubt...hahahahahha..ate..ingat kite nih tawu ke ubat ape yang nk jual...kiteorang nih bukan ahli farmasi...yang letak jugak ubat2 yang kiteorang x tawu tuh sape sowh...kitorang jual jela..kire sori laa pade pakcik2 yang sakit urat tuh law dapat ubat buasir n pakcik yang batuk dapat ubat sembelit tuh...(kiteorang x tawu....)hahahahhahaha

*bleyh bayang pakcik batuk sambil terkincit...mwahahahahahaha!!!^^^

sori ea pakcik2 semua...hahahahahhaha...^^!

lagi satu..kepade adik2 yang datang nak beli DUREX tuh..dun worry la..kiteorang x nak sebok hal korang pon nak pakai uat ape pon mnatang tuh....lantak korang la nk maen belon ke....nak buat bom air ke...tapi xpaya la nk buat muke poyo sgt smpai orang tnye nk carik ape x jawab tuh.....lagi satu..mase baya tuh kasi jela bnde alah korang kat kite..kite nak cek kod jea....sng korang nak baya..n kiteorang xprlu la nk congak2..kitorang pon xterer sgt matematik..lg2 aku la...hehehehe...mcm2 ragam orang yg datang mmbeli nih...


p/s: keyH la..nih pon da curik mase keje da dengan update blog nih.....btw..sori ea kt follower bcoz da lame x update entry...^^...


Saturday, January 1, 2011

memory 2010...

1. taun 2010 probably one of my best year..dimana taun tersebut telah menukar angka pada umur aku daripada 1 menjadi 2....(suda tue rupenyea)..

2.selain itu taun tersebut merupakan taun aku menamatkan pengajian di peringkat diploma..(ase2 mcm xnk smbung blaja da)..so officially i'm not a student anymore....hehehehe ^_^

3.taun bagi aku transformasi...change to transformer...hahahahaha...i get what i dream about since i was skool....yahooooooo!!!!!

4.get new frens...really2 guwt frens...credit to...Ex-jiran, Ilham Mardin,Fahmi Anuar and other facebooker...a lot of new frens last year...(banyak sangat name..x igt smpai...)

5.having a very nice latihan industri at pejabat belia dan sukan....sonok kenal ng umi..kak shila..abang mat..che ta and many more.....

6. lot of sweet memory wif my housemate...g karok...pecah pintu rumah..seprais party for sayam kema...cida dpt pakwe baru...aty jumpe kupu2 nyerrr..nunun wif qbal...dinner full of glemer..hohohoho..hoooooliau!!!

7.being warded and demam bersame kawan2..hahaha..seghonok!!!(skli lg kne..ajal da smpai mknenyea)

8.first tyme simpan rmbut panjang2..but skunk da pendek alek..just for new year..oh yeah.........(_ _!)

9.YEAR I'M IN LOVE...


10. first date...first title aunt..all in 2010....juge taun dimane saye mmg sy malas nk stdy..but i achieve a sukses!!!!!


p/s: what will happen in 2011????